Lak’ta Karşılanan Sorunlar


Nemlendirme: Baskı yapılacak malzemenin özelliğine göre lak uygulamasında bazı düzensizlikler olur eğer tabaka lakı tamamen örtmüyor ise mürekkep baskı malzemesi üzerinde damlacıklar oluşur bu durumda yapılacak ilk iş nemlendirme oranını % 3 kadar arttırmak. Yoksa  köpükleşme olayı olur, siskilasyon yoksa amonyak 40 derecede çözüldüğünden koku olabilir.

Çatlama: Basılan tabakanın yüzeyinde küçük küçük parçacıklar halinde mürekkebin yoğun olduğu bölgelerde göze çarpar istifler halinde belli olmayan kırışıklar olur kontrolu sağlamak için 7 ve 8 tabaka alınıp kontrol etmekte fayda vardır. IR’nin ısısı azaltmalı.

Kuruma : kuruma sorunları ile karşılaşıldığı vakit çalışma ünitesi ve ortam şartları çalışmaya uygun değilse yapılacak ilk iş lakın içine isopropanal alkol ve su ilave etmek gerekecek bazı lak imalat eden firmalar içine alkol ve su ilave edilmesini igerekir. Bu işlem çalışmaya ve lakın hızlanmasına ön ayak olur. Bu miktar %3 oranını aşmamak gerekir.fazla konulduğu vakit kırışmalar çoğalır.

Sürtünme: Sürtünme lakı haznede kullanılacak tipte ise karıştırma sırasında düzensiz bir şekilde karıştırılıyorsa lakın içinde bulunan mum katkı maddesi yüzeyde kalır iyice karışmaz böylelikle sürtünme ve kayganlık özelliği zayıf kalır.

Vizkozite: Çalışma ortamlarına göre lakın vizkozitesi çalışanına göre ayarlanır.

Parlaklık: iyi bir kuruması olmayan makinalarda laklama sırasında parlaklık değişken olur. Bunları göz önüne alarak makinenin hızını, lakın vizkositesini ve nemlendirme sorunlarını halletmek gerekir.